Haber

Eski İsrail hükümet yetkilisi, Netanyahu hükümetini “terörizm” ve “iç savaş” konusunda uyardı

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Shin-Bet’in (Shabak) eski başkanı Yuval Diskin, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümetini “terörist” olarak nitelendirdi ve ülkenin “yakında bir iç savaşa tanık olabileceği” konusunda uyardı.

Kanal 13 televizyonunun haberine göre Diskin, Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nün (INSS) düzenlediği bir konferansta Netanyahu liderliğindeki hükümetin aşırı sağcı politikaları ve Yahudi yerleşimcilerin toplu saldırıları hakkında konuştu. 26 Şubat’ta Nablus’un güneyindeki Huwwara kasabasında.

2005-2011 yılları arasında İsrail’de Shin-Bet’in başkanlığını yapan Diskin, Huwwara’daki Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilerin ev, iş yeri ve araçlarına düzenlediği saldırıları “pogrom” olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

“Kalbim, Yahudi isyancılar tarafından korkunç bir pogroma maruz kalan Huwwara halkıyla birlikte. Onlar (yerleşimciler) benim kardeşim değiller ve olmayacaklar. Onlar bu ulusun belası ve ülke için bir tehdit. Bütün gücümüzle onlardan hesap sormalıyız.”

Benjamin Netanyahu’nun “tam sağcı hükümet” sloganıyla çok sağcı ve çok dindar partilerle oluşturduğu hükümet koalisyonunda yer alan Diskin, “Bu zavallı hükümet iki ayda ulusal güvenliğimizi en aza indirmeyi başardı. tam sağcı bir hükümet değil, bir bütündür. Terörist bir hükümettir. Zavallı hükümetimiz yüzünden birkaç hafta içinde iç savaşa girebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Kökeni Rusça olan “pogrom” kavramı, geçmişte Rusya İmparatorluğu ve Nazi Almanyası’nda Yahudilere yönelik toplu saldırılar, toplumun bir kesimine yönelik organize saldırılar, ev ve mülklerin yakılıp yıkıldığı ırkçı baskınlar için kullanılmaktadır.

Huwwara saldırıları ve hükümet karşıtı protestolar

İsrail askerleri, 22 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus’a çok sayıda noktadan baskın düzenleyerek protestocu Filistinlilere gerçek mermilerle müdahale etti. Olayda 1’i çocuk 2’si yaşlı 11 Filistinli hayatını kaybetti.

Pazar günü Batı Şeria’nın kuzeyindeki Huwwara kasabasında düzenlenen silahlı baskında iki Yahudi yerleşimcinin öldürülmesinin ardından yüzlerce fanatik Yahudi, İsrail ordusunun himayesinde Huwwara’ya gelerek Filistinlilere karşı toplu intikam saldırıları düzenledi. Yerleşimciler kasabada onlarca ev ve aracı ateşe vermiş, Filistinlilere saldırmış ve 1 kişiyi öldürmüştü.

İsrail’in görevdeki aşırı sağcı koalisyon hükümeti, Huvvara baskınları nedeniyle ülke dışında olduğu kadar İsrail içinde de birçok kesimden tepki gördü.

İsrail’de ise Netanyahu hükümetinin Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdiren ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltan tartışmalı yargı düzenlemesine karşı son haftalarda kitlesel protestolara sahne oldu.

En önemli cumartesi günleri başta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde yüzbinlerce İsraillinin katılımıyla gerçekleştirilen protestolar sekizinci haftayı geride bıraktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu