Haber

Almanya’daki uyuşturucu krizinde ‘takas’ önerisi tepki çekti

Yunus Ülger

Almanya’da uyuşturucu krizi sürerken, Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt’ın “komşular arasında ilaç alışverişi” önerisi eczacıların tepkisini çekti. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, sağlık sigortası eleştirilerini beraberinde getiren krizle başa çıkmak için fiyat artışına izin verdi.

Almanya’da şu anda büyük çoğunluğu eşdeğer olan 330 ilaç sıkıntısı var. Bunlara çocuklar için ateş düşürücü ve öksürük şurubu, antibiyotik, tansiyon, şeker ve kanser ilaçları yüklüdür. Bunu analiz etmek için Reinhardt, komşular ve tanıdıklar arasında uyuşturucu alışverişini önerdi. Komşular, tanıdıklar birbirine yardım eder, hasta olmayanlar evde hastalara ilaç verir” dedi.

ECZACILAR İLAÇ DEĞİŞİM TEKLİFİNE KARŞI

Öneri çoğunlukla sert tepki alırken, destekleyenler de oldu. Baden-Württemberg Eyalet Eczacıları Birliği Lideri Frank Eickmann, öneriyi ‘saçma’ olarak nitelendirdi. SWR3 radyosuna konuşan Eickmann, konutta bulunan ilaçların son kullanma tarihlerinin net olmadığını ve kullanım kılavuzlarının eksik olabileceğini, diyabet ve tansiyon ilaçlarının doktor tavsiyesi olmadan kullanılamayacağını söyledi.

Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Eczacıları Derneği Lideri Axel Pudimat da NDR radyosunda, teklifin insanları korkutacağını belirterek ilaç takasına karşı çıktı. Yine NDR radyosunda, Hasta Savunuculuk Derneği’nden Eugen Brysch, önerinin ‘son kullanma tarihi geçmiş ilaçları tüketin’ anlamına geldiğini savundu. Bununla birlikte aileler ateş düşürücü ve öksürük şuruplarını paylaşabilir. Mecklenburg-Vorpommern Devlet Doktorları Derneği Başkanı Andreas Crusius, “Fena fikir değil” diyerek öneriyi destekledi.

‘YURTDIŞINDAN BAZILARINI KURTARMAK’

Son aylarda artan uyuşturucu krizini çözmek için harekete geçen Lauterbach, ilk önlem olarak uyuşturucuda fiyat artışına izin verdi. Lauterbach, kamu sağlık sigortasının mevcut fiyatın bir buçuk katına kadar ödeme yapmasına izin verdiğini ve bunun hemen yürürlüğe girdiğini bildirdi. Almanya’da ilaçlar için tavan fiyat vardır, ilaç firmaları bu fiyatı aşamaz. Uzmanlar, bu nedenle Almanya’nın ilaç firmaları için cazip olmadığını ve bu nedenle kıtlığın yaşandığını savunuyor.

Lauterbach, “Tutumlu olmak için biraz abarttık” diyerek fiyat artışını savundu. Lauterbach, sağlık sigortasının “İlaç fiyatlarındaki artış ilaç şirketlerine büyük bir Noel hediyesi oldu” eleştirilerini “Çocuklara Noel hediyesi” diyerek reddetti.

Halk sağlığı sigortasına bağlı Sağlık Sigortası Doktorları Derneği’nin lideri Andreas Gassen, fiyat artışını “doğru yönde atılmış bir adım” olarak nitelendirdi. Gassen, ilaç üreticilerinin üzerindeki maliyet yükünün azalacağını belirtti. Halk Sağlığı Sigortası Derneği Lideri Doris Pfeiffer, ilaç şirketlerine ‘Noel hediyesi’ olduğunu söyleyerek fiyat artışına karşı çıktı. Pfeiffer, fiyat artışının ilaç kıtlığını gidereceğinin şüpheli olduğunu savundu. Dünya Tabipler Birliği Lideri Frank Ulrich Montgomery de fiyat artışının kıtlığa çare olmayacağını söyledi. Rheinische Post gazetesine konuşan Montgomery, piyasada bulunmayan ilaçların ya artık üretilmediğini ya da Çin ve Hindistan’da birçok şirket tarafından üretildiğini belirterek, patent korumalı ilaç sıkıntısı olmadığını savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu