Haber

ABD, Ukrayna’ya Abrams tankları için seyreltilmiş uranyum mermileri sağlayacak

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) savunma yardımı kapsamında Ukrayna’ya vereceği seyreltilmiş uranyum mermilerinin Abrams tanklarında kullanılacağı bildirildi.

Pentagon yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yapılacak 175 milyon dolarlık savunma yardımının “ilave hava savunma teçhizatı, topçu mühimmatı, seyreltilmiş uranyum mermileri de dahil olmak üzere tanksavar silahları ve Ukrayna’nın Rusya’nın devam eden saldırganlığına karşı koymasına yardımcı olacak diğer teçhizatı” içereceğini söyledi. İçerdiği belirtildi.

Seyreltilmiş uranyum mermilerinin ABD’nin Ukrayna’ya tedarik edeceği 31 adet M1 Abrams tankına ait olduğu kaydedildi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND’da nükleer uzman ve siyasi araştırmacı olan Edward Geist, bu mermilerin bazı radyoaktif özellikler taşıdığını ancak nükleer silah gibi nükleer reaksiyon göstermediğini değerlendirdi.

Mermilerin oldukça ağır ve büyük bir ivmeye sahip olduğunu belirten Geist, bunların zırhı delerek yüksek derecede ısıtarak alev almasına neden olduğunu söyledi.

Bu tür mermilerin ABD tarafından Soğuk Savaş döneminde Sovyet tanklarını yok etmek amacıyla geliştirildiği belirtiliyor.

Blinken’den Ukrayna’ya sürpriz ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’ya yaptığı sürpriz ziyarette Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Başbakan Denis Shmygal ve Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bir araya geldi.

Ziyareti sırasında Ukrayna’ya 175 milyon doları savunma yardımı olmak üzere 1 milyar dolarlık yeni yardım paketini açıklayan Blinken, Ukrayna’nın son haftalarda Rusya’ya yönelik saldırısında ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Mayıs ayında Ukrayna’nın Khmelnitski kentindeki bir askeri depoda patlama meydana gelmiş ve depoda İngiltere’den gönderilen seyreltilmiş uranyum mühimmatının bulunduğu belirtilmişti.

Patlamanın ardından kentteki radyasyon oranının arttığı iddia edilirken, yerel yetkililer bu iddiaları yalanladı.

Ardından Rusya Savunma Bakanlığı, Khmelnitsky’de Ukrayna ordusuna ait cephaneliğin vurulduğu bilgisini paylaştı.

İngiltere Savunma Bakanlığı Devlet Bakanı Barones Annabel Goldie, Mart ayında parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası üyesi Lord Hylton’a Ukrayna’ya sağlanan mühimmatın temin edilip edilmediği sorusuna yazılı yanıtında Seyreltilmiş uranyum içeren, “Challenger 2 ana muharebe tanklarından oluşan bir filo Ukrayna’ya bağışlanacak.” “Ayrıca, seyreltilmiş uranyum içeren zırh delici mermiler de dahil olmak üzere mühimmat da sağlayacağız. Bu tür mermiler, modern tankları ve zırhlı araçları yok etmede son derece etkilidir.” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu