Haber

TGS İstanbul Şubesi Cumartesi Anneleri Basın Mensuplarının Engellenmesine İlişkin Rapor Hazırladı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri’nin 968’inci hafta toplantısında basın mensuplarına yönelik engellemelere ilişkin rapor hazırladı. Raporda, “Biz gazeteciler olarak İstanbul Valiliği’ne ve İçişleri Bakanlığı’na sesleniyoruz: Orantısız güç kullanmanız gerçeği değiştirmez. Gazetecilerin ifadesinin engellenmesi, halkın bilgi alma özgürlüğünün engellenmesidir. . Bu uygulamaya mümkün olan en kısa sürede son verin.”

TGS İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirmek istediği eylemi haberleştiren gazetecilere polisin müdahalesini ve şiddet uyguladığını bildirdi.

“Gazetecilerin Haber Verme Hakkı, Halkın Bilgi Edinme Hakkı İhlal Ediliyor”

TGS İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan raporda şunlar yer aldı:

“1995 yılından bu yana İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda gözaltında kaybolan yakınlarının akıbetini sormak için barışçıl bir şekilde bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, 25 Ağustos 2018’deki 700’üncü hafta toplantısından bu yana engellendi ve yakınları Kaybolanların dışarı çıkıp basın açıklamasını okumasına izin verilmiyor.

Her hafta bir araya gelerek açıklama yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları ve onlara destek veren hak savunucuları polis tarafından etrafı kalkanlarla çevrilip gözaltına alınırken, olayı takip eden basın mensupları da engelleniyor, sözlü veya hakarete maruz kalıyor. polisin fiziksel şiddeti. Basın mensuplarına yönelik kısıtlamaların tek kaynağı kolluk kuvvetleri değildir. Son haftalarda protestoların sınırlandığı Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi’ndeki restoran ve mağazaların bulunduğu bazı işyerleri de gazetecilere yönelik düşmanca tavır sergiledi. Basın mensuplarının fotoğraf çekmek için mağazalarına girmelerini engelliyorlar, dışarı atıyorlar, bunu yaparken de polisten aldıkları yetkiyle hareket ediyorlar.

Tüm süreç boyunca gazetecilerin haber yapma hakkı, kamuoyunun haber alma hakkı ihlal ediliyor. 14 Ekim Cumartesi günü Cumartesi Anneleri’nin saat 12.00’deki eylem saatinden en az bir saat önce polis Oda Kule binasının bulunduğu alanı Ağa Camisi’nden neredeyse abluka altına almıştı. Abluka altındaki bölgedeki her sokak köşesinde üç gözaltı otobüsü ve birkaç düzine polis memuru bulunuyordu. Saat 12.00’de sokak herkese kapatıldı. Polisler, ellerinde kalkanlarla, meydanın her iki yanında iki sıra halinde konuşlanmıştı. Böylece basının Cumartesi Anneleri ve avukatlarını gözaltına alması tamamen engellendi. Yaklaşık 200 Kalkan polisinin annelerin gözaltına alındığı anı filme alması ve şahit olması kesinlikle imkansız hale getirildi.

“ORANTISIZ ŞİDDET KULLANMANIZ GERÇEKLERİ DEĞİŞTİRMEZ”

Biz gazeteciler, İstanbul Valiliği’ne ve İçişleri Bakanlığı’na sesleniyoruz: Cumartesi Anneleri eyleminin öznesi değiliz. Anneler, babalar, eşler kayıplarını orada arıyor. Orantısız şiddet kullanmanız veya biz gazetecileri emre göre ‘hafifçe iterek’ engellemeniz, bilgi alma özgürlüğünü engellediğiniz gerçeğini değiştirmez. Sorun gazetecilerin ifade vermesinin ve halkın bilgi alma özgürlüğünün engellenmesidir. “Bu uygulamaya bir an önce son vermenizi ve gazetecilerin Cumartesi Anneleri’nin eylemlerini özgürce takip etmelerini talep ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu