Haber

Refah Sınır Kapısı açıldı, ilk yardım tırları Gazze’ye girmeye başladı

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, sosyal medya platformu X’ten açıklama yaparak, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın bugün yerel saatle 10’da açılacağı bilgisini aldıklarını belirtti. Açıklamada, “Sınır açılırsa yabancı vatandaşların Gazze’den çıkışı için ne kadar açık kalacağını bilmiyoruz.”

Reuters haber ajansının Mısır devlet televizyonunda aktardığı habere göre, insani yardım taşıyan tırların Refah Sınır Kapısı’ndan geçerek abluka altındaki Gazze Şeridi’ne girmeye başladığı görüldü. Konuyla ilgili daha önce açıklama yapan bir güvenlik kaynağı ve insani yardım görevlisi, ilaç taşıyan tırların hazırlandığını ve sınır kapısının Mısır tarafında sınır görevlilerinin görev başında olduğunu söyledi. Filistinli bir sınır görevlisi de kapının açıldığını ve BM kamyonlarının Gazze’ye geçtiğini bildirdi.

ABD’DEN ‘GÜVENLİK UYARISI’

Büyükelçiliğin internet sitesinde paylaştığı ilgili güvenlik uyarısında, “Sınırın açılması halinde çok sayıda kişinin sınırı geçmesinin beklendiği, Mısır’a girmek isteyen ABD vatandaşlarının da Mısır’da kaotik ve sistemsiz bir ortamla karşılaşmayı beklemeleri gerektiği” belirtildi. Sınırın her iki tarafı.” Açıklamada, bölgedeki güvenlik ortamının ‘öngörülemez’ olduğu belirtilerek, “Sınıra doğru gitmeyi veya sınırı geçmeyi seçmeden önce kişisel emniyet ve güvenliğinizi değerlendirmelisiniz.”

GUTERRES SINIR KAPISINDAYDI: TIRLAR EN KISA ZAMANDA GAZZE’YE GİTMELİ

Mısır’ın başkenti Kahire’de bugün Gazze Barış Zirvesi düzenlenecek. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antoni Guterres, 20 Ekim Cuma günü Refah Sınır Kapısı’na gelerek bir basın açıklaması yaparak, yardım tırlarının bir an önce Gazze’ye doğru hareket etmesi gerektiğini söyledi. Her gün önemli sayıda kamyonun Gazze’ye girmesi gerektiğini belirten Guterres, “Yardım dağıtım koşullarının kaldırılması için tüm taraflarla aktif olarak müzakere yapıyoruz.” (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu