Ekonomi

Türkiye’nin cari fazlası, ABD enflasyonu, perakende sektörü bilançoları: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – ABD vadeli işlemleri kırmızıya dönerken piyasalar, Fed’in faiz politikasının izleyeceği yolu belirlemeye yardımcı olabilecek değerli ekonomik verilerin açıklanacağı bir haftaya hazırlanıyor. Bu arada tüketici güveni tatil alışveriş sezonu öncesinde zayıflarken Ana Depo( HD) Ve hedef( TGT ) gibi büyük perakendeciler en son sonuçlarını önümüzdeki günlerde açıklayacak. Ülkede perakende satışlarda yıllık artış yaşanırken mevcut istikrar, üç aydan beri ilk kez fazlayla sonuçlandı.

1. Vadeli işlemler düşüşte

Yatırımcılar haftanın ilerleyen saatlerinde değerli enflasyon verilerini ve Moody’s’i beklemeli ( MCO) ABD hisse senedi vadeli kontratları, Yatırımcı Servisi’nin ABD’nin kredi notu görünümünü düşürme kararını değerlendirmesiyle genel olarak düşüş yaşadı.

Dowçoğunlukla değişmedi S&P 500%0,2 kaybetti ve Nasdaq 100Yüzde 0,3 düştü.

Wall Street’teki ana endeksler Cuma günü üst üste ikinci haftalık kazançlarını kaydederek yükselişle kapanırken, ABD Hazine tahvil getirileri pek değişmedi. Teknoloji paylaşımları daha iyi performans gösteriyor, teknoloji odaklı Nasdaq Kompozit Bu, şirketin Mayıs ayından bu yana en büyük bir günlük yüzdesel kazancını elde etmesine yardımcı oldu. Gösterge S&P 500iki aydan kısa bir sürenin en yüksek kapanış seviyesine ulaştı.

Moody’s’in ABD’nin kredi notu görünümünü, hizmet maliyetlerindeki artış ve süregelen siyasi “kutuplaşma”yı gerekçe göstererek “durağan”dan “negatif”e düşürmesinin ardından yeni ticaret haftasına girerken, beklentiler bir miktar azaldı. Cuma günü yapılan bir açıklamada kurum, yasa yapıcıların Hazine getirilerindeki son artışın ardından borç ödeme gücündeki düşüşü durdurmaya yönelik bir plan üzerinde çıkmaza girdiği sürece Amerika’nın mali açıklarının “çok büyük kalacağı” konusunda da uyardı.

2. Enflasyon verisi bekleniyor

Yatırımcılar Fed’in faiz oranı politikasına ilişkin beklentilerini ayarlamaya çalışırken, önemli bir enflasyon göstergesi olan ABD tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Ekim ayı okuması bu hafta ekonomik takvimin zirvesinde yer alacak.

Salı günü açıklanacak kriter Aylık bazda %0,1 oranında artması bekleniyor. Eylül ayında TÜFE, kira maliyetlerindeki sürpriz artışla birlikte %0,4 arttı, ancak altta yatan enflasyonist baskılarda ılımlılaşma işaretleri vardı. Yıllık bazda tüketici fiyatlarıBeklenti, bir önceki ayda yüzde 3,7 olan artış oranının yüzde 3,3’e yavaşlaması yönünde.

Yiyecek ve enerji gibi değişken kalemleri hariç tutan çekirdek sayı şu şekildedir: aylık%0,3 ve yıllıkYüzde 4,1 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Özellikle Aralık ayında 2023’e ilişkin son faiz kararı yaklaşırken Fed politikacıları bilgileri yakından takip edecek. Fed Lideri geçen hafta bir etkinlikte konuşuyor Jerome Powell, yetkililerin borçlanma maliyetlerinin enflasyonu ABD merkez bankasının %2 hedefine geri getirecek kadar yüksek olduğundan “emin olmadıklarını” söyledi.

3. Home Depot ve Target bu hafta rapor verecek perakendeciler arasında

Birçok büyük perakendeci bu hafta üç aylık sonuçlarını açıklayacak ve yatırımcılar bunların tüketici harcamalarının görünümüne ilişkin herhangi bir ipucu sağlayıp sağlamayacağını görmek için sabırsızlanıyor.

Home Depot Salı, Hedef Çarşamba, Walmart ( WMT) ve Macy’s (NYSE: M.) perşembe günü raporlarını sunacaklar.

Amerika’nın en büyük perakende zincirlerinden bazılarına ait bu rakamlar, ABD tüketicilerini etkileyen karamsarlık duygusuna dair yeni bir bakış açısı sağlayabilir. Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler, ABD’de tüketici güveninin Kasım ayında üst üste dördüncü kez düştüğünü, hane halkının orta vadeli enflasyon beklentilerinin ise son yılların en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

Nispeten kasvetli rakamlar göz önüne alındığında, odak noktası muhtemelen perakendecilerin değerli tatil alışveriş sezonu öncesinde sunacağı rehberlik olacak.

4. Biden ve Xi buluşacak

ABD Lideri Joe Bidenve Çinli mevkidaşı Xi Jinping Çarşamba günü San Francisco’da yapılacak zirvede şahsen buluşacak. İki süper güç arasındaki ilişkilerde ciddi gerginlikler var.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan2021’de göreve başlamasından bu yana Xi ile yalnızca ikinci yüz yüze görüşme yapacak olan Biden, özellikle ABD ile Çin orduları arasındaki bağları yeniden kurmayı hedefleyecek.

Sullivan Pazar günü bir televizyon röportajında. “Hiçbir hata, yanlış hesaplama veya yanlış iletişim olmadığından emin olmak için bu iletişim hatlarına ihtiyacımız var.”söz konusu.

Reuters’in haberine göre üst düzey bir ABD’li yetkili, görüşmelerde Tayvan ve İsrail-Hamas çatışmasından yapay zeka ve ticaretin geliştirilmesine kadar birçok küresel konunun da ele alınacağını söyledi.

5. Petrol düşüşte

Petrol fiyatları haftaya düşüşle başladı ancak başta Çin olmak üzere küresel talebin yavaşlayacağına ilişkin endişelerin devam etmesi nedeniyle neredeyse yatay seyrediyor.

Piyasalar aynı zamanda Fed’in politika sıkılaştırmasını sürdürüp sürdürmeyeceğine dair işaretleri de dikkatle izliyor; bu durum dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’deki ekonomik aktiviteyi etkileyebilir.

WTIVadeli işlem sözleşmeleri %0,1 düşüşle 77,12 dolara geriledi. Brent%0,1 düşüşle 81,36 dolara geriledi.

Cuma günü her iki kontrat da yükseliş gösterse de haftalık bazda yaklaşık %4 kayıpla Mayıs ayından bu yana ilk kez üçüncü haftalık kaybını yaşadı.

6. Yurt içi perakende satışlar yıllık bazda artarken, üç ay sonra cari fazla oluştu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hem perakende satışları hem de ciro endeksini açıkladı.

Açıklamaya göre Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi (2015=100) 2023 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,8 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %13,8 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %18,6 artarken, otomotiv yakıtı satışları %1,5 azaldı.

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi(2015=100) Eylül 2023’te yıllık %64,1 arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ( TCMB) tarafından Eylül ayında açıklanan Ödeme İstikrarı raporuna göre cari fazla1 milyar 876 milyon dolar oldu.

Böylece haziran ayındaki 716 milyon dolarlık fazlanın ardından yılın ikinci fazlası görüldü.

AltınElektrik hesabı hariç cari süreçler ise 7 milyar 118 milyon dolar fazla verdi.

yesilovahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu