Haber

Son Dakika: Cari denge 2 yıl sonra fazla verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler istikrarı verilerine göre cari denge istikrarı 2 yıllık ortalamanın ardından ilk kez fazla verdi. Son olarak Ekim 2021’de fazla veren cari istikrarda Haziran’da 674 milyon dolar fazla verdi.

ALTIN ​​VE GÜÇ HARİÇ 5,5 MİLYAR DOLARDAN FAZLA

Cari işlemler hesabı haziran ayında 674 milyon dolar fazla verirken, altın ve elektrik hariç cari işlemler hesabı 5 milyar 584 milyon dolar fazla verdi.

DIŞ TİCARET AÇIKI 3,69 MİLYAR DOLAR

Ödemelerdeki istikrarla birlikte dış ticaret açığı 3 milyar 697 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetlerdeki istikrardan kaynaklanan giriş ise 5 milyar 19 milyon doları buldu. Bu kalemde seyahat kaleminden elde edilen net gelir ise 4 milyar 203 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir istikrarı kalemi 799 milyon $ net çıkış kaydederken, ikincil gelir istikrarı kalemi 151 milyon $ net giriş kaydetti.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan net girişler 135 milyon dolardı. Portföy yatırımlarında 1 milyar 797 milyon dolarlık net giriş kaydedildi. Alt kalemler prestij bazında incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 1 milyar 89 milyon dolar, DİBS piyasasında 46 milyon dolar net alım yaptıkları görülüyor.

Yurt dışı tahvil ihraçları ile ilgili olarak, bankalar ve diğer bölümlerin sırasıyla 72 milyon $ ve 3 milyon $ net borçlanması olmuştur. Diğer yatırımlar altında, yerli bankaların yurtdışı muhabirlerdeki efektif ve mevduat varlıkları 686 milyon $ arttı.

RESMİ REZERVLERDE 11 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

Yabancı para cinsinden 1 milyar 653 milyon dolar, Türk lirasında ise 757 milyon dolar net artışla yabancı bankaların yurt içi mevduatları net 2 milyar 410 milyon dolar arttı.

Yurt dışından sağlanan kredilerde ise diğer şubeler 17 milyon $ net kullanım gerçekleştirirken, Genel Hükümet 97 milyon $ ve bankalar 458 milyon $ net geri ödeme gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde bu ay net 11 milyar 200 milyon dolarlık artış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu