Ekonomi

JPMorgan’dan Türk banka tahvilleri değerlendirmesi

JPMorgan, Türk bankaları hakkında bir değerleme raporu yayınladı. Buna göre şirket, özellikle uzun vadeli Türk banka tahvilleri için tavsiyesini “ağırlığı azalt”tan “nötr”e, iki banka tahvili için “nötr”den “ağırlığı artır”a yükseltti.

JPMorgan, yeni kabineye piyasa dostu atamaların olacağı argümanları nedeniyle geçen hafta Türk tahvillerinin güçlü bir performans gösterdiğine işaret ederek, “Ancak bu atamalar ve olası politika değişiklikleri belirsizliğini koruyor. Bu nedenle yakın bir duruş seçiyoruz. banka bonolarında “nötr”.

Banka tahvilleri cazip görünse de, genel duruşumuz “nötr”.

Şirket, son baskılara rağmen banka tahvillerinin cazip görünmeye devam ettiğini belirtti.

JPMorgan tarafından yayınlanan raporda, bankaların birinci sınıf tahvilleri için genel olarak “nötr” bir duruş sergilerken, Garanti Bankası’nın 2027 ve ISCTR’nin 2028 tahvilleri için “ağırlığın artırılmasını” tavsiye ettikleri belirtildi.

Banka, Akbank’ın 2025 ve 2026 vadeli, Vakıfbank’ın 2026, TSKB’nin 2026 ve Türk Eximbank’ın 2026 vadeli tahvilleri için tavsiyesini “ağırlık azalt”tan “nötr”e çevirdi.

“Döviz rezervleri ve cari işlemler dengesi olumlu bir senaryoda güçlenebilir”

JPMorgan’ın olumlu senaryosunda, piyasa dostu atamalarla birlikte olası bir para politikası değişikliğinin döviz tarafında hem çıkışları hem de yerel talebi azaltmasının beklenebileceği kaydedildi.

Banka, faiz yoluyla kredi sıkılaştırması, TL’nin değerinin dengelenmesi ve düşük elektrik fiyatları gibi faktörlerin cari dengeye yardımcı olacağını öngördü.

Şirket, pozitif senaryoda potansiyel olarak daha fazla baskı altında kalması beklenen sonbahar dönemi öncesinde, yaz aylarında güçlü cari denge istikrarı sayesinde döviz rezervlerinde bir miktar toparlanma beklenebileceğini belirtti.

Olumsuz senaryoda ise yakın dönemde güvensizlik nedeniyle döviz çıkışlarının olacağı, cari dengedeki bozulmanın kalıcı hale geleceği ve halihazırda düşük seviyede olan döviz girişinin hayal kırıklığı yaratan düzeyde kalacağı ve rezerv kaybına katkıda bulunur.

Bu durumun yetkililerin TL’deki dalgalanmaları kontrol etme kapasitesini sınırlayacağı ve bunun bankaların yerel fonlamalarında dalgalanmalara yol açacağı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu