Teknoloji

Dizüstü Bilgisayarların Atası: Compaq Luggable

Şimdi biraz geriye gidelim ve Compaq Luggable’ın tarihçesine ve özelliklerine bir göz atalım. Mart 1983’te ilk Compaq Portable piyasaya sürüldü. IBM uyumlutaşınabilir bilgisayar Compaqşirket tarafından yayınlandı.

O zamanlar taşınabilir bir cihaza sahip olmak bir lükstü. Compaq Taşınabilir , çıktıktan sonra yüksek fiyattan satışa sunuldu. (Yaklaşık 4995$) Bir yıl içinde 53.000 adetbilgisayar satışı ile değerli bir ticari başarıya imza attı.

Ticari başarı elde eden bilgisayarın teknik detayları da oldukça etkileyici.

Bilgisayarın teknik özelliklerine bakacak olursak; 4.7MHz 8088 işlemci, 128KB RAM ve 2 x 320K 5-1/4 disket sürücüye(Bir yıl sonra, geliştirilmiş Compaq Plus üretildi. Compaq Plus’ın 10 MB sabit diski vardı).

Bu bilgisayarları analog kablo ile de bağlayabilirsiniz. direk tv ye bağlayabilirsinBu, dönemi için çok önemli bir teknik özellikti.

Compaq “Luggable” özellikle firmalar tarafından tercih edildi. Hem televizyona bağlı olması hem de portatif olması sunum yapmayı kolaylaştırdı.

Günümüzde laptop ya da masaüstü fark etmeksizin neredeyse tüm işlerimizi bu bilgisayarlardan yapabiliyoruz ancak 80’lerin şartlarıİncelediğimiz zaman firmalar sunum yapmak ya da farklı ortamlarda çalışmak için Luggable’ı tercih ediyorlardı.

Üstelik tasarımı diğer bilgisayarlardan daha iyiydi. Tabii ki, bu şekilde tasarlamanın bir amacı var. Bu bilgisayarın genel amacı, taşınabilir olmakve büyük bir ekrana yansıtılabilecek sunumlar oluşturmak içindi.

Başarıya ulaşmak zaman aldı. Compaq Luggable’ın üretim aşamasında klavye tuşlarının yarısı çalışmıyordu.

Günümüz koşullarında dizüstü bilgisayarları düşündüğümüzde hala kronik klavye sorunları markalar mevcuttur. 80’li yıllarda Compaq markası bu sorunla karşılaştı.

Klavyesi F1-F10 tuşları soldadır ve CTRL tuşu normal klavyelerden oldukça farklıdır. Bilgisayarın ilk test aşamasında tuşların yarısı çalışmıyoralgılandı ve ardından tuş vuruşlarını kapasitans değişikliği ile ayarladılar.

Ayrıca programcıların kullanımına da uygundu. BASIC ve C++ yazılım dillerinde programlama yapılabiliyordu ama pek tercih edilmiyordu.

Peki ya bu bilgisayarlar? hangi programlama dilleri “Kullanıldı” diye merak ediyorsanız cevabı hazır. Compaq ile TEMELyani Microsoft için standart programlama dili kullanılmıştır.

TEMEL,günümüzün kodlama programlarına kıyasla daha yavaş işleme, ancak eğitim veya küçük projeler Onun için şaşırtıcı derecede iyi bir programlama diliydi. Daha önemli projeler için Borland, C++ ile kodlanmasına izin verdi.

Tabii ki, Luggable’ın yazılım bilgisayarı için yazılım oluşturulabilir. bu kullanışlı anlamı yok Compaq Luggable genel olarak yazılım için tasarlanmış bir bilgisayar değildi.

Geçmişin oyuncularını buraya alalım. Bu bilgisayarda nostaljik oyunlar oynanabilir.

Son zamanlarda, oyun bilgisayarları kavramı tanıtıldı. Markalar, oyunların geliştirilmesi, 3 boyutluevrim ve daha gerçekçi Oyunlar sayesinde son 10-15 yıldır oyuncu sistemleri oluşturmaya başlamıştır. Bu sistemler son derece teknolojik ve güçlü bileşenlere sahiptir.

80’li yılların oyunlarını incelediğimizde Luggable, dönemin ünlü oyunları oynayabilirdi. Blockout, Pacman, Digger, Paratrooper ve Zork gibi oyunlar taşınabilirile oynadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu