Ekonomi

Büyükşehirlere atanan öğretmenlerden ‘Atamanın iptali’ dilekçesi

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki kira artışlarının maaşlı çalışanlar için ‘kabul edilemez’ düzeyine çıkarken, atanan memurların atamalarının iptal edilmesini istediği belirtildi.

Habertürk’e konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eskiden memurların doğudan batıya, küçük illerden büyük illere geçiş istediğini, artık bunun tersine döndüğünü belirtti.

Yalçın, “Tüm randevu iptal taleplerinin karşılanması için talepler başladı” diyen Yalçın, şöyle devam etti: “Atandı, büyük şehre heyecanla geliyor. İstanbul’da kiralık konut kiralıyor Randevunun iptali için dilekçe veriyor Bu talepler bazı yerlerde kabul gördü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önemli ölçüde kabul edildi.

Uzun zamandır kullandığımız bir tabir vardı, ‘Büyükşehir tazminatı’ diye. Sahil şeridinde ve turizm beldelerinde ev ve kira fiyatlarının önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Yani orada da benzer talepleri var. İstanbul’dan atanmak isteyenler az değil. Ankara ve diğer büyükşehirlerde de durum aynıdır. Kira büyük problem. Bu yüzden memurun kirayı omuzlamasını istiyoruz.”

Fiyat görüşmeleri başlıyor

2024 ve 2025 yıllarında yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon emekli memurun mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri Ağustos ayında başlayacak.

Ali Yalçın, “Bugün memurlukta 30 binin altında kazanan adamın yaşama şansı yok” dedi.

Kiraların arttığını ve 30 bin liranın altında maaş alan memurun hayatta kalamayacağını savunan Yalçın, “Bu saatten sonra bu fiyatlarla ev ve araba alma şansı yok” dedi.

Emeklilerle ilgili iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu, çalışan emekliler için eş ve çocuk yardımı alamadığını belirten Yalçın, “Mutlaka çalışırken maaşınızın yüzde 75-80’ini alabilmeniz gerekiyor ki geçinebilesiniz. iyi ve kötü.”

Birliğin önemini vurguladı.

Yalçın’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

– İşçilerde sendikalaşma oranı yüzde 17. Memurlar için yüzde 74,54. Organize etmezseniz, rastgele bir şey elde etme şansınız yoktur. Türkiye’deki memurlar örgütlenmeyi seçerek seslerini duyurmanın bir yolunu keşfettiler. Aksi halde sızlanmanın, oraya buraya yazmanın bir faydası yok. Bu açıdan örgütün değeri keşfedilmiştir. Kamu görevlileri bu konuda bilinçli bir kitledir. Kamuda hem işçiler hem de memurlar örgütlenme anlamında belli bir çıpayı geçmiş durumda. Sendika maaşın %5’ini alıyor. Memur sendikacılığı bu konuda yüzde 74,54’e ulaştı.

‘Memurlar olarak 1650 TL almamız gerekiyor’

– Cumhurbaşkanımızın en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı sözünü dile getirdik. ’22 bine çıkardık’ denildi. En düşük maaş ile hizmetçi maaşı ve tek maaş ifade edilmektedir. Burada evli, işsiz, çocuk parası ve eş parası üzerinden hesaplandığı için 22 bin lira olarak ifade ediliyor. Memur olarak 1650 TL alacağımız var. Önce bu söz yerine getirilmelidir. En düşük maaşı 22 bin TL’ye eşitleme konusuyla başlayacağız.

‘Üç ayda bir zam’

– Enflasyonist bir ortamda ilk yıl 3 ayda bir, memur kaybı olmadan. Dolaylı olarak, bu echelle mobil sistemidir. Bu itibarla ilk defa ilk yılı 3 ay istiyoruz. 2. yılı 6 ayda istiyoruz. Ayrıca her birinden 10 puanlık sosyal yardım payı istedik. Toplamda, ilk yıla yüzde 70. Enflasyon yüksekken aldığınız rakamın üzerine çıkınca alım gücü düşüyor. 2024’te 3’er aylık dönemlerde yüzde 70, 6’şar aylık dönemlerde yüzde 40.

– Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine ancak 2010 yılında ulaşıldı, bunun dışında hiçbiri gerçekleşmedi. Bu sistematikte toplu sözleşmelerin elimizi zayıflattığını söylüyoruz. Merkez Bankası’nın talep edemeyeceği rakamları bize ‘Tahmin edin’ diyorsunuz. Ya echelle mobil sistem ya da sosyal yardım payı verilsin diyoruz. Enflasyon oranını güzelleştirmek asla bir artış değildir; Artışın bunun üzerinde olması gerektiğini söylüyoruz.

“Memurlara emekli maaşı istiyoruz”

-Emekli sayısında olduğu gibi burada da 6 bin 650 liralık kira yardımı devreye giriyor. Ya da kalacak yeriniz olacak. Bayram ikramiyesi almayan bir memur vardı. O yüzden memurların bayram ikramiyesi alabilmesi için uzun bir süre istiyoruz. Memurların tatil ikramiyesini ısrarla ve özenle talep ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu