Haber

Antalya’nın 800 metre rakımlı köyünde incir hasadına başlandı

Antalya’nın 800 metre rakımlı köyünde incir hasadına başlandı

Aşırı sıcaklar incir hasadını da vurdu bahçeden kilogram başına fiyat 50 TL

ANTALYA – Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı 800 rakımlı Eserli Mahallesi’nde yetiştirilen siyah incirin hasat dönemi başladı. İncir hasadı yaklaşık 45 gün sürecek. Üreticiler sabahın ilk ışıklarıyla incir tarlalarına giderek olgunlaşan incirleri tek tek topluyor. Tarlada seçilen incirler boylarına göre ayrılarak satılmak üzere Antalya’ya gönderiliyor. Bahçeden toplanan incirlerin fiyatı kalitesine göre 40 ile 50 TL arasında değişiyor.

“Sıcaklar verimi vurdu”

İncir üreticileri bu yıl geçen yıla göre yüzde 50 verim artışı beklerken, hava şartlarından dolayı verimde yüzde 50 azalma yaşandığını söyledi. İncir üreticisi Mesut Ulu, 2023 yılı Bursa siyah incir hasadına başladıklarını ve baharda yağan yağmurlar nedeniyle sezona 20 gün gecikmeyle başladıklarını söyledi. Havaların çok sıcak olması nedeniyle bu yıl geçen yıla göre verimde düşüş yaşandığını belirten Ulu, “Bahar yağmurları çok iyi geçti. Ancak kuraklık devam edince sıcaklardan dolayı incirlerimizin yarısı döküldü. Rekoltede yüzde elli oranında azalma oldu. Ağaçlardaki incirlerin seyrek olmasından dolayı bu yıl da incir kalitesi geçen yılla aynı oldu.” “Bundan daha yüksekti” dedi.

“8 tanesi 1 kilo gram”

Ürünlü’deki incirlerin çok kaliteli olduğunu belirten Şanlı, “Bursa incirlerimizden 8’i 1 kilo civarında. Kalitesi mükemmel. Geçen yıl 200 incir ağacından 18 ton civarında incir topladık. Bu yıl da incir topladık.” Yarı yarıya azaldı. Yani sıcaklardan dolayı rekoltede yüzde elli azalma olacak.” Eğer incirlerimiz bu yüzden düşmeseydi, bu yıl geçen yıla göre yüzde elli verim artışı beklerdik. Ürünlerimizi 26-28-30-32 olmak üzere 4 adet boya kutusuna bölüyoruz. Aslında pazarlama sorunumuz yok. Bunları Antalya’daki sebze depomuza gönderiyoruz. İncirlerimizde kimyasal kullanmıyoruz. “Doğal hayvan gübresi kullanıyoruz. İncir bahçemiz 800 metre yükseklikte olduğundan incirlerimizin aroması ve lezzeti oldukça yüksek” dedi.

İncir bahçelerinde incir toplayan Keriman Songül, “Ürünlü’de incir hasadına başladık. Sabah bahçeye gelip olgunlaşanlar bitene kadar topluyoruz. Topladığımız incirler Antalya’ya gönderiliyor. Geçen yıl hava şartlarından dolayı incirlerimizin bir kısmı döküldü ama kalitesi oldukça yüksekti. İncirin rekoltesi oldukça yüksek.” Vadesine göre bazen iki günde bir, bazen üç günde bir topluyoruz” dedi.

İncir üreticilerinden Mehmet Üzümcü, “İncirlerimizi 4 büyüklüğe ayırıyoruz. Bu yıl 6 adet incirimiz 1 kilo oldu. Organik olarak yetiştirdiğimiz incirlerimiz toplandıktan sonra Antalya’ya gönderiyoruz. Bu yıl ise incirlerimiz 1 kilo oluyor. Hava koşulları nedeniyle hasadımız geçen yıla göre geç başladı. Bu yıl rekoltede yüzde elli artış bekliyorduk.” “Fakat havaların çok sıcak olması nedeniyle ürünlerimizin yarısı telef oldu. Biz yüzde 50’lik bir artış beklerken yüzde 50’lik bir düşüş oldu. İncirlerin kalitesi önceki yıllara göre daha iyiydi. 8’i ise bir kiloydu. Daha önceki yıllarda bu yıl 6 tanesi 1 kiloydu” dedi. .

guneyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu